Unistellar eVscope -en brukers betrakning

Dette er en personlig betraktning av hvordan jeg opplever Unistellar eVscope.

Dette er et skop som fysisk bare har en knapp: Det er på eller av.

Det hele styres fra en app på mobilen eller nettbrett. Det finnes ikke okkular,  så alt sees gjennom app’en. Kamera og motorer er integrert i kikkerten, så det er veldig mobilt. Når du føler for det, og natten ser ut til å bli klar, legger du kikkerten og stativet i baksetet og reiser til en mørk plass. Der setter du opp stativet og justerer det inn i henhold til en libelle, så setter du kikkerten oppå. Så starter du appen på telefonen og slår på kikkerten. Den starter å søke på himmelen etter kjente konstellasjoner for å finne ut hvor den er. Den har fått GPS posisjon fra telefonen, og når den finner en kjent konstellasjon vet den hvordan den skal navigere seg til objektet. Den har en database på over 5000 objekter. Appen vil vise deg hvilke objekter som er synlige fra der du er i sanntid. Den viser også hvilke objekter som er «upcoming». Da er det bare å velge ett fra appen og kikkerten vil gå til objektet. Den sier i fra når objektet er funnet. Da kan du starte å ta bilde. Kikkerten har automatisk stacking funksjon og du vil se live hvordan bildet matrialiserer seg på telefonen/brettet. Når du er fornøyd med resultatet saver du bildet på enheten du observerer fra.

Dette var en liten gjennomgang av hvordan kikkerten fungerer.

Svakheten med dette er at det er AZ oppsett som gjør at det blir mange korte eksponeringer, noe som gjør at det er vanskelig å få gode bilder av lyssvake objekter ref Hestehode tåken. Men de «vanlige objektene» går veldig greit.

Den egner seg ikke til å ta bilder av planeter da forstørrelsen er for liten og man ikke kan justere lukkerhastigheten høyt nok.

Tekst: Olaf Haugen

Eksempler på «vanlige objekter»

Manualtåken M27

Ringtåken M57

Oriontåken M42

Eksempel på planet; -her Jupiter.

Foto: Olaf Haugen