TING Å VITE OM
Tekst og illustrasjoner: Sky-Vosser
Her kommer en samling notater fra mine første år som hobbyastronom.
De er grunnleggende og ikke så avanserte og jeg tror de kan være til nytte for nybegynnere. De har i alle fall vært det for meg.
Innhold
- Sentrale formler for teleskop og utstyr
- Filter og Wratten-nummer
- Lysforurensing og Bortle-skalaen
- Seeing
- Transparency
- De indre planetene og elongasjon
- De ytre planetene og opposisjon
- Opposisjon om vinteren kontra om sommeren
- Observasjon av Månen
- Å finne Andromeda-galaksen
- Nyttige nettsider
1. Sentrale formler for teleskop og utstyr.
Det er noen få, enkle, formler man like godt kan lære seg med en gang man begynner med stjernekikking, for at man skal få mest mulig glede av teleskopet sitt og vite hvilke ekstra okular man eventuelt skal skaffe seg. Jeg tar med de engelske betegnelsene også her, siden det aller meste innen astronomi foregår på engelsk.
Alle teleskop har noen verdier som er faste og står på teleskopet. Det gjelder først og fremst lengde (focal length) og diameter (aperture).
Alle okular (eyepieces) har også sine faste verdier som står på okularet. Det er lengde (focal length) og synsvinkel (Apparent Field Of View, AFOV).
Den første formelen er den som sier hvor stor forstørrelse et bestemt okular gir sammen med ditt teleskop. Den ser slik ut:

Et teleskop med lengre “focal length” gir høyere forstørrelse.
Et okular med lengre “focal length” gir lavere forstørrelse.
Når vi ser på planeter ønsker vi gjerne høyest mulig forstørrelse for å se mest mulig detaljer. Oppløsningen et teleskop kan gi er proporsjonal med dets diameter. Det sies som en tommelfingerregel at man kan gå opp til en forstørrelse på to ganger teleskopets diameter i millimeter. Det betyr at et teleskop med 150 mm diameter kan takle en forstørrelse på 300 ganger før det du ser på blir uklart. Men uroligheter i atmosfæren gjør at det som oftest blir uklart allerede før du kommer til 200 ganger forstørrelse, uansett hvilket teleskop du bruker. Min egen erfaring er at jeg ser mest detaljer på planetene ved 150 – 180 ganger forstørrelse. Teleskop med stor diameter brukes derfor ikke fordi de takler høyere forstørrelse, men fordi de samler mer lys og gjør det mulig å se de mer lyssvake himmelobjektene bedre, og fordi de gir bedre oppløsning.
Den andre formelen sier hvor stort virkelig synsfelt (True Field Of View, TFOV) et bestemt okular gir sammen med ditt teleskop. Den ser slik ut:

Noen objekter er veldig vide, for eksempel Andromeda-galaksen og Syvstjernen. For å få hele disse i synsfeltet trenger du et vidt synsfelt. Det betyr at du trenger et okular som har stor AFOV og som samtidig gir deg lav forstørrelse.
Den tredje formelen sier hvor stor utgangspupill (Exit Pupil) et okular gir sammen med ditt teleskop. Utgangspupillen er diameteren på den lyssøylen som går ut fra okularet og mot øyet ditt.

Skarpest bilde får man med en utgangspupill på 0,7 – 2,5 mm. Når vi ser på planeter, med fornuftig forstørrelse, havner vi ofte i dette området. Så det er bra.
Men når vi skal se på de mest lyssvake objektene, stjernetåker og galakser, så trenger vi mye lavere forstørrelse. Det fordi lav forstørrelse gir mer lys og større virkelig synsfelt. Men da øker også utgangspupillen. Perfekt skarphet er heldigvis ikke det viktigste når vi ser på disse objektene. Da er det viktigere med et vidt synsfelt og først og fremst mest mulig lys. Utgangspupillen er det som begrenser oss når vi skal velge okular med lav forstørrelse. Vi må ikke velge okular med så lav forstørrelse at de gir oss for stor utgangspupill.
Vi vil at utgangspupillen fra okularet ikke skal være større enn det øyepupillen vår er ved full mørketilvenning. Vi vil at alt lyset som teleskopet vårt har fanget skal gå inn gjennom pupillen vår. Hvis noe treffer utenfor, så mister vi noe av det vi har oppnådd med et teleskop med stor diameter.
Øyepupillen for en ung person utvider seg gjerne til 7-8 mm ved full mørketilvenning. Men dette minker med alderen. For en person i 50-60 årene vil den typisk bare nå opp i 4-5 mm.
Jeg har laget en enkel okularkalkulator som du finner et annet sted på denne nettsiden. Bruk den hvis du har lyst.
2. Filter og Wratten-nummer
Ved observasjon av planeter kan det noen ganger, ikke alltid, være til hjelp å bruke fargefilter. Disse beskrives med Wratten-nummer og tabellen nedenfor viser hva de ulike skal være best egnet til. De fås greit i sett med fire stykker til en rimelig penge. Det ene er ofte et månefilter, som ikke har farge men bare reduserer lyset litt.
Månefilter kan også kjøpes separat, som såkalte polariserende filter. De er justerbare ved at de består av to filtre som du kan roteres i forhold til hverandre.
I tillegg til at filtrene har ulik farge har de også ulik transmisjonsrate. Den sier hvor mange prosent av lyset et filter slipper gjennom. Denne kan det være greit å ta rede på før du handler, hvis du har en ide om hvor mye mørkere du vil at bildet skal bli.
Det finnes også filtre til bruk på DSOer (Deep Sky Objects) som galakser og stjernetåker. Tre vanlige typer er:
– Lysforurensingsfilter. Disse slipper gjennom nokså mye lys.
– UHC-filter. Regnes som et godt allround-filter.
– OIII-filter. Disse blokkerer mest lys.
Min kunnskap om disse er begrenset. Jeg har et UHC-filter men har egentlig ikke hatt noen glede av det så langt. Det blokkerer for mye lys for mitt bruk og mine teleskoper.
3. Lysforurensing og Bortle-skalaen
Bortle-skalaen sier hvor lysforurenset et område er. Det er gitt som en fast verdi for ethvert sted, uavhengig av tid. Den tar ikke hensyn til nærliggende lamper og lignende. I stedet så sier den hvor mye hele himmelen over et område er opplyst av nærliggende sivilisasjon. Skalaen går fra 1 til 9.
1 er de mørkeste stedene på Jorden, i praksis bare langt til havs.
9 er de lyseste stedene, dvs i storbyene.
lightpollutionmap.info er et veldig greit digitalt lysforurensingskart. Her kan du zoome deg inn på ethvert sted i verden og klikke på en posisjon for å få opp Bortle-klassen for det stedet. Så vet du hvordan du ligger an. Og så kan du se om du må dra langt for å få vesentlig bedre forhold.
Hjemme hos meg har jeg Bortle 4 og det er ofte greit nok.
Men hvis jeg skal gå etter de mest lyssvake objektene tar jeg bryet og kjører en halvtime opp på en ås der det er Bortle 3 eller endatil en time helt til fjels, der det er Bortle 2. Der er det virkelig stummende mørkt.
Hjemme må jeg også slå av alle utelys og prøve å skjerme meg fra naboene sine, slik at ikke alle lamper og lys i nabolaget ødelegger nattsynet mitt. Slikt trenger jeg ikke tenke på hvis jeg drar til fjels. Der finnes ikke et eneste lys, annet en den røde hodelykten jeg må bruke til jeg har fått rigget opp utstyret. Når jeg har rigget ferdig og slukker den blir det så mørkt og stille at det er best å ikke være mørkredd.
4. Seeing
Med seeing menes hvor skarpe og rolige himmelobjektene fremstår.
Dette varierer over tid, noen ganger kan det endre seg over bare noen timer eller til og med minutter.
Hvor god den er, bestemmes av hvor rolig atmosfæren er, helt fra de lavere luftlag og opp til de øverste. Stille atmosfære gir god seeing. Turbulent atmosfære gir dårlig seeing.
Terrenget rundt deg kan også ha betydning. Bratt terreng vil ofte ha luftstrømmer som stiger eller synker langs fjellsiden. Derfor er det bedre å oppsøke flatere terreng hvis man kan.
Været har også betydning. Etter et uvær vil det ta litt tid før luften faller til ro igjen og gir gode forhold. Vind er heller ikke bra, selv om du klarer å plassere teleskopet i ly.
God seeing betyr skarpe, rolige stjerner og planeter.
Dårlig seeing betyr funklende, urolige stjerner og planeter.
Å vurdere seeing gjøres med det blotte øye og er egentlig nokså viktig. For da vet du bedre om dårlige resultater skyldes atmosfæren eller utstyret ditt.
Denne skalaen kan brukes til å vurdere hvor bra seeing du har når du står ved teleskopet om kvelden:
E (Excellent) -Selv de lyseste stjernene er helt rolige.
VG (Very Good) – Stjernene funkler litt men planetene gjør det ikke.
G (Good) – Planetene funkler også litt.
F (Fair) – Planetene funkler tydelig.
P (Poor) – Alle stjerner og planeter funkler altfor mye.
5. Transparency
Med transparency menes hvor gjennomsiktig, dvs. ren, atmosfæren er.
Den er bedre jo mindre der er av støv, røyk, tåke, fuktighet. Og så blir den bedre jo høyere oppe du er, siden du da har mindre atmosfære å se gjennom. Og den er bedre etter et kraftig regnvær som har vasket de nedre luftlagene.
God transparency betyr at mange lyssvake stjerner er synlige.
Dårlig transparency betyr at kun få og lyssterke stjerner er synlige.
Til å vurdere transparency brukes ofte stjernetegnet Lille Bjørn. Vurderingen gjøres med det blotte øye. 7 er best og 1 er dårligst.
7 – Alle de syv hovedstjernene pluss noen til er synlige
6 – Alle syv er synlige
5 – Seks av de syv er synlige
4 – Polaris, Pherkad og Kochab pluss Zeta eller Epsilon eller Delta er synlige
3 – Polaris, Pherkad og Kochab er synlige
2 – Kun Polaris er synlig
1 – Ingen av dem er synlige
6. De indre planetene og elongasjon
Alle planetene ligger i cirka samme plan og roterer samme veg rundt Solen. Omløpstiden (året) er kortere jo nærmere en planet er Solen. Det vil si at planeter som er innenfor alltid går fortere rundt Solen og tar igjen og passerer planeter som er utenfor.
De to som ligger innenfor oss viser faser i teleskopet, akkurat som Månen. De er kun synlige rett etter solnedgang og rett før soloppgang. Hva er grunnen til det?
La oss si at Venus befinner seg rett til venstre for Solen i tegningen. Denne posisjonen kalles maksimum elongasjon. For at vi skal kunne se den må vi befinne oss på punkt A på Jorden. Det vil si at Solen akkurat har gått ned og det begynner å bli mørkt. Når det skumrer nok til at Venus trer frem vil den stå nokså høyt på himmelen. Den lyser mye sterkere enn stjernene. Vi vil kunne observere den i flere timer før jorden har rotert så mye at Venus forsvinner under horisonten.
I løpet av de neste ukene kommer den nærmere og nærmere Jorden, slik at den ser større og større ut i diameter. I teleskopet viser den nå som en stor og flott sigd. Til slutt kommer den så nært oss at den går ned samtidig med Solen og vi ikke lenger kan se den.
Noen uker senere har Venus passert Jorden i sin bane. For at vi da skal kunne se den må vi befinne oss i punkt B. Det vil si at det er tidlig morgen. Venus fremstår igjen som en stor flott sigd før Solen står opp og det blir for lyst. De neste ukene går den mot maksimum elongasjon på høyre side i tegningen. Den står høyere og høyere på himmelen men blir mindre og mindre i diameter.
For Merkur blir det akkurat det samme. Men siden den er så nær Solen er den bare synlig en kort tid etter solnedgang rett før den går ned og før soloppgang med det samme den står opp.
7. De ytre planetene og opposisjon
Ved opposisjon står planetene på samme linje ut fra Solen. Det betyr at de er så nært hverandre som de kan komme. Når for eksempel Mars står i opposisjon er den kun 0,5 astronomiske enheter (AU) fra Jorden. På det meste er den 2,5 AU fra Jorden. Det sier seg selv at det er best å observere den ved opposisjon. Det samme gjelder Jupiter og Saturn, selv om forskjellene ikke er så store for dem.
8. Opposisjon om vinteren kontra om sommeren
Opposisjon opptrer til ulike tidspunkt fra gang til gang. Det er mest gunstig for oss observatører om opposisjonen inntreffer om vinteren. Det har å gjøre med at jordens rotasjonsakse heller cirka 23° i forhold til solsystemets plan.
Mars, Jupiter og Saturn er så lyssterke at de kan sees både om sommeren og om vinteren. Men de vil være skarpere og vise mer detaljer en vinternatt enn en sommernatt, siden de da står høyere på himmelen og vi ikke trenger å se gjennom så mye atmosfære. Ser vi nesten rett opp så er jo atmosfæren nokså tynn, mens det er mange ganger så mye atmosfære å se gjennom når vi ser lavt over horisonten. Dermed vil den kunne forvrenge bildet mye mer.
9. Observasjon av Månen
Månen blir svært lyssterk i teleskopet. Du blir faktisk litt blendet. Derfor er det best å se på den uten at du først har mørketilvendt øynene. Mange foretrekker også å bruke månefilter for å redusere lysstyrken litt. Selv liker jeg best å observere den uten filter, men det er nok smak og behag.
Det er kanskje mest interessant å observere Månen når den ikke er hverken ny eller full, men et sted derimellom. Grensen mellom den lyse og den mørke delen av Månen kalles terminatorlinjen. Langs denne linjen fremstår kratrene ekstra tydelig på grunn av skyggene fra kraterkantene.
Jeg går ofte litt høyere med forstørrelsen på Månen enn på planetene. Jeg synes detaljene blir veldig tydelige helt opp i 200 ganger forstørrelse. Det blir litt bevegelse i bildet da, men likevel.
På den andre siden så kan det være like kjekt å gå ned til en forstørrelse der du får hele Månen i bildet. Både med teleskop og med kikkert er det et fascinerende syn.
10. Å finne Andromeda-galaksen
Å finne Andromeda-galaksen kan være vanskelig til å begynne med, siden den nesten aldri er synlig for det blotte øye. Selv bruker jeg denne metoden:
Kassiopeia er alltid lett å se. Ut fra den finner jeg den store firkanten i Pegasus. Den er også lett å se, siden der ikke er andre sterke stjerner nær den. Jeg tar utgangspunkt i det øvre venstre hjørnet i firkanten. Så teller jeg meg to sterke stjerner mot venstre. Derfra to svake stjerner vinkelrett oppover. Hvis jeg retter rødpunktsøkeren ørlite grann til høyre for denne siste stjernen vil jeg se Andromeda-galaksen i okularet.
Andromeda-galaksen er like stor på himmelen som to ganger seks fullmåner. Det vil si at denne ovalen er 1° x 3°. Vi ser ofte bare galaksekjernen og kanskje litt mer. Men en sjelden gang, under gode forhold kan vi se hele. For å klare det må vi gjerne se til side for galaksen og la det mer lysfølsomme sidesynet fange den inn.
Har du sett hele Andromeda-galaksen en gang, så vil du alltid vende tilbake.
11. Nyttige nettsider
Her kommer noen nettsider som jeg har hatt stor glede av:
kikkertspesialisten.no
Norsk nettbutikk med mye astro-utstyr, som holder til i Trondheim.
tenoastro.no
Norsk nettbutikk med mye astro-utstyr, som holder til i Kristiansund.
astrosweden.se
Stor svensk forhandler med stor nettbutikk
astroshop.eu
Stor tysk forhandler med stor nettbutikk og god service hvis du har spørsmål.
firstlightoptics.com
Stor engelsk forhandler med stor nettbutikk og god service hvis du har spørsmål. Hos dem ligger også mange kundeanmeldelser av produkter. (De kan for tiden ikke selge ting som koster under 3000 kroner på grunn av at det ikke har kommet på plass en ny avtale med Norge etter at de gikk ut av EU.)
stellarium-web.org
Et fantastisk digitalt himmelkart. Det er gratis og trenger ikke lastes ned. Legg in tid og sted og den viser deg alt som beveger seg på nattehimmelen. Du kan også sjekke forover i tid for å planlegge dine observasjoner.
- Når er Jupiters store røde flekk synlig? Bare zoom inn og la klokken rulle.
- Hvilke av Jupiters måner er det jeg ser?
- Når er månen oppe og hvor stor kommer den til å være?
- Hvor er planetene og når kan jeg se dem?
- Hvor er DSOene og hvordan ser de ut?
Du finner informasjon om hvert objekt og direkte link til Wikipedia for mer.
opticalvision.co.uk
Support for Sky-Watcher i Norge. De er veldig hjelpsomme.